Over Het Klooster

Het Klooster Albergen, het meest inspirerende kantoor in Oost-Nederland in een bestaand kerkgebouw. Toen Léon en Arjan Lucas contact opnamen met het parochiebestuur als geïnteresseerde partij, hebben zij aangeklopt bij Building Design Architectuur in Borne. Zij kwamen met een supergaaf ontwerp, maar het was ook erg groot. ‘We schrokken een beetje van de ruimte en mogelijkheden’. Een kantoor ontwikkelen in een bestaand kerkgebouw met behoud van haar karakteristieke elementen is een unieke kans en uitdaging.

Een kantoor ontwikkelen in een bestaand kerkgebouw met behoud van haar karakteristieke elementen is een unieke kans en uitdaging. Daarom laten we graag via deze website onze plannen zien van het nieuwe kantoorconcept in het gebouw ‘Het Klooster’ (de voormalige H. Pancratius Kerk van Albergen). Er is goed gekeken naar de historie en de bedoeling is om het gebouw zoveel mogelijk in ere te behouden. Elementen van het oude klooster worden toegevoegd voor de hoofdingang van het kerkgebouw.

Het geheel krijgt dus een eigen identiteit. Het wordt een nieuwe ontmoetingsruimte in een kantoorconcept. Het doel is om een van de meest inspirerende kantoren te creëren, waar werk een beleving is. Heden en verleden sfeervol samengebracht, als bijzondere ontmoetingsplek voor de toekomst. Een bijzonder project voor de regio Twente en een verrijking voor het dorp Albergen.

Toen Léon en Arjan Lucas contact opnamen met het parochiebestuur als geïnteresseerde partij, hebben zij vervolgens aangeklopt bij Building Design Architectuur in Borne. Zij kwamen met een supergaaf ontwerp, maar het was ook erg groot. ‘We schrokken een beetje van de ruimte en mogelijkheden’. Tijdens het proces waren we benieuwd naar de kosten en zijn we voor advies naar Roy Kokhuis van Bouwkonsult en Rinaldo Kerkhoff van IBZ Albergen gegaan. Tijdens de gesprekken was het al snel duidelijk dat nieuwbouw voordeliger zou zijn. Maar wij wilden graag een kantoor in de kerk, omdat wij echt een gevoel hebben bij het gebouw en ook om het karakter en uitstraling van de kerk te behouden. Dit geeft nou juist de beleving. ‘Je moet er niet aan denken dat een projectontwikkelaar de kerk direct zou slopen voor andere doeleinden’. Gelukkig is dit nu niet het geval.

Roy en Rinaldo werden tijdens de adviesgesprekken ook enthousiast van de plannen en gaven aan dat zij wel mee wilden gaan naar de kerk en zelfs wel wilden participeren. De gebroeders Lucas zijn natuurlijk heel blij met deze bouwkundigen en tevens mede-eigenaren aan boord, aangezien zij geen verstand hebben van bouwzaken. Om het gebouw renderend te krijgen is het verstandig dat zich meerdere partijen in de kerk gaan vestigen. Uiteindelijk werd Het Klooster B.V. opgericht, met 4 eigenaren: Léon Lucas, Arjan Lucas, Roy Kokhuis en Rinaldo Kerkhoff. De huurders van Het Klooster worden in eerste instantie 3 bedrijven: Lucas IT, Bouwkonsult en IBZ Albergen.

Het realiseren van een kantoorfunctie in een kerkgebouw geeft veel uitdagingen, zoals (dag)licht, klimaat, duurzaamheid, energie en geluid. Als je het kerkgebouw binnenkomt, moet je de openheid en karakter van de kerk blijven beleven. Je kunt dus nog steeds helemaal naar voren kijken, maar ook naar boven tot in de nok. We hebben nergens in Nederland een verbouwde kerk kunnen vinden, die op een dergelijke manier zo fraai als kantoor is of wordt omgebouwd en zijn daar best trots op.